Restyling museum - Land van valkenburg heden

Valkenburg, vroeger en nu
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

 
Museum Land van Valkenburg wordt gedeeltelijk heringericht
 
 

Samen met tentoonstellingsmaker Paul Tieman​ en museumvrijwilligers wordt momenteel hard gewerkt aan het herinrichten van het Museum om de cultuurhistorische presentatie op de eerste verdieping geheel up-to-date en aantrekkelijker te maken. De vernieuwing van het museum heeft een sterk experimenteel karakter. Het Museum wil met de presentatie, de vormgeving, het gebouw en de omgang met de collectie nieuwe wegen inslaan en geen kopie creëren van iets dat al in andere musea is te zien. Het Valkenburgse museum ontwikkelt zo zijn eigen unieke gezicht.
De herinrichting wil vaste en nieuwe bezoekers een beeld geven van de cultuur- en kunsthistorie van het Zuid-Limburgse Heuvelland. De relatie tussen landschap, toerisme en regionale ontwikkelingen op kunstzinnig gebied worden op een nieuwe en verrassende wijze gepresenteerd. Daardoor ontstaat als het ware een nieuw totaal-kunstwerk.
 
Het streven is om eind 2017 de eerste verdieping en de entreeruimten gereed te hebben. Afhankelijk van de beschikbare projectgelden kan de tweede verdieping (Fase II) en de begane grond (Fase III) worden afgerond.
 
Tijdens de werkzaamheden blijft het museum open voor bezoekers.

 
Identiteit van het museumgebouw
 
Vanaf eind 2016 werden op de eerste verdieping het ontwerp en de nieuwe presentatie in de praktijk getest. In de ‘Proefzaal’ is het thema toerisme verrassend  weergegeven. De vormgeving van de zalen op deze verdieping is gebaseerd op de identiteit van het gebouw. De wat deftige ornamenten uit vroeger tijd krijgen nieuwe aandacht door zwart lakwerk. Ze gaan spreken en worden beter zichtbaar tegen een opvallend gele achtergrond: de kleur van mergel. Het gaat hier over het verleden van Valkenburg en omgeving: de stad is opgebouwd uit gele mergelsteen.
 
Het museum is een belevingsplek waar ook een theatrale kant aan zit. Dat theatrale komt in de presentatie terug. Museumobjecten, schilderijen en tekeningen worden in elke museumzaal gepresenteerd en zijn te ontdekken op twee expositiewanden waar de collagetechniek in een ‘versie 2.0’  wordt toegepast. Bezoekers kunnen hier informatie uploaden en niet enkel downloaden.
 
 
Toerisme en geologie
 
De herinrichting wordt in fasen ontwikkeld en uitgevoerd. In de eerste helft van 2017 is de Proefzaal met het thema toerisme afgerond. Oude bezienswaardigheden en nieuwe attracties zijn opgenomen in de nieuwe toeristische presentatie. Bezoekers kunnen kijken naar nostalgische unieke stereofoto’s, oude schetsboekjes, fotoalbums van toeristen en gevarieerde souvenirs. Er zijn attributen uit het Sprookjesbos zoals de wolf en Assepoester, maar ook een opgezet tijgertje van Klant’s Dierentuin en schilderijen en tekeningen van Limburgse kunstenaars zoals Charles Eyck, Eugene Stassen, Hans Coumans en Esther de Bont.
De volgende zaal die wordt vernieuwd, is gewijd aan de geologie van deze regio. Samen met leden van de Nederlandse Geologie Vereniging, afdeling Limburg, wordt aan de herinrichting van de voormalige Geologiezaal gewerkt. Het nieuwe museumconcept blijft gelijk, maar de sfeer/ uitstraling wordt statiger. Er wordt meer ruimte gecreëerd om de geologiecollectie te presenteren. Een hedendaagse kunstenaar voegt een tijdlijn toe aan de ruimte. Behalve de vele grote en immens kleine geologische voorwerpen komt er ook een ‘Felder-kabinet’. Daarin wordt het bijzondere verhaal gepresenteerd van de gebroeders Felder, twee internationaal bekende amateurarcheologen die de geologie en menselijke prehistorie van Zuid-Limburg op de kaart hebben gezet. Vanuit de Geologiezaal komt via een vitrine een doorkijk naar het Open Depot. Dit is een schilderijen depot waar vooral werken met voorstellingen van het Limburgse Landschap worden beheerd, behouden en gepresenteerd.

Concept van Paul Tieman
 
Momenteel wordt door de in Frankrijk wonende Paul Tieman gewerkt aan ontwerpen van het ‘Open Depot’, De Vuursteencollectie , het Trappenhuis en de entreeruimten. Het Museum heeft bewust voor samenwerking met Paul Tieman gekozen vanwege zijn creatieve manier van tentoonstellingsbouw. Hij is gewend om met beperkte middelen en enorm veel creativiteit tot bijzondere presentaties te komen. Paul Tieman werkt dan ook enthousiast aan de herinrichting van het Museum waar de afgelopen jaren met de beperkte middelen veel bruisends gebeurt.
 
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Meer informatie, tips of bijdragen aan de herinrichting? Neem contact op met  coördinator Mijke Harst – van den Berg, mijkevdberg@home.nl
Meer weten over Paul Tieman? https://www.facebook.com/paultiemankunstenaar
Bekijk voor meer foto's van de herinrichting het album op de Facebookpagina van het Museum: https://www.facebook.com/museumlandvanvalkenburg
 
Kijk voor foto's van de herinrichting op: http://bit.ly/2qGi0Wy

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van
# stichtingfienhuth,
# elisabethstrouvenfonds
# fondssocialeinstellingen
# gemeentevalkenburgaandegeul
# stichtingjacquesvonk
# rabobank
# vrijwilligers

 
                                                                Valkenburg augustus 2017
 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu