Cuypers & Valkenburg - Land van valkenburg heden

Valkenburg, vroeger en nu
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Cuypers & Valkenburg


Het Rijksmuseum werd in 1885 geopend. Twee jaar later – tijdens de bouw van het Centraal Station te Amsterdam – kwam Pierre Cuypers naar Valkenburg om uit te rusten. De natuur en de mogelijkheden om wandelingen te maken brachten hem ertoe in Valkenburg een huis te huren en later te kopen.

Ook al was Pierre Cuypers in Valkenburg voor zijn ontspanning, hij kon er niet stil zitten. In 1889 benaderde VVV ‘Het Geuldal’ de architect om een monument te ontwerpen dat herinnerde aan het feit dat Limburg 50 jaar eerder deel ging uitmaken van Nederland. Pierre Cuypers realiseerde het monument, dat ongeveer negen meter hoog was, in mergelsteen. In 1954 is het monument bij een busongeluk verwoest.
In 1890 begon Pierre Cuypers aan zijn grootste project in Valkenburg: de bouw van een hotel, het kuurhotel ‘Huis ter Geul’. In 1891 (en ook in 1904) werkte hij aan de uitbreiding en aanpassing van de Nicolaas en Barbara kerk; in 1892 ontwierp hij een grafkelder en grafkapel voor de familie Habets; in 1893 restaureerde en verbouwde hij kasteel Schaloen en in 1894 maakte hij tekeningen voor een nieuw raadhuis.
Een bijzonder project was ‘De reproductie van de Romeinsche Katakomben te Valkenburg’. Het project bestond uit het nabouwen in de mergelgroeve van enkele bijzondere gedeelten van de catacomben in Rome. Het eerste gedeelte werd geopend in 1910. Een ander bijzonder project in Valkenburg was de bouw van een openluchttheater. Tegen het natuurlijke decor van een spelonk in de mergelwand, ‘de Heksenkeuken’ genaamd, bouwde Pierre Cuypers een halfrond theater. Het openluchttheater werd geopend in 1916. Zowel de ‘Katakomben’ als het openluchttheater zijn nog steeds unieke attracties.
De presentatie in het museum maakt deel uit van de vaste opstelling met het thema ‘Van Krijttijd tot Cuypers’, die het verhaal van mergel vertelt vanaf het ontstaan in de krijttijd tot het gebruik als bouwmateriaal door onder andere Pierre Cuypers. Er is ook een speciale ‘Cuypersroute’ door Valkenburg, samengesteld door Mergel. nU. Deze kunt u downloaden via de website van Mergel.nU
terug

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu