Gerda Tekstra - Land van valkenburg jaarprogramma

Jaarprogramma 2016
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

 
POP-ART
Terugblik op een poppenleven
 
Museum Land van Valkenburg presenteert van 4 december 2016 t/m 15 januari 2017 de tentoonstelling: 'terugblik op een poppenleven' van Gerda Tekstra.  Met deze tentoonstelling geeft Gerda het publiek een levendig inkijkje in de boeiende fantasiewereld van sprekende en bewegende poppen. Na 37 jaar als poppenspeelster voorstellingen te hebben gegeven, resteren nu de herinneringen, de theaterpoppen, de bijbehorende objecten en de fantasievolle decorstukken.
 
Het begon allemaal met een kleine demontabele poppenkast, die al snel moest worden vergroot vanwege de steeds groeiende omvang van haar (kinder)publiek. Later evolueerde de klassieke 'poppenkast' naar een volwaardige theaterpresentatie met wisselende decors, waartussen de poppen uiteraard de hoofdrol bleven spelen in de verhaaltjes voor kinderen.
 
De gebruikte handpoppen zijn veelal gemaakt van papier-maché, maar soms ook van stof of nylon kousen. Ze werden speciaal bedacht en ontworpen voorde karakters die ze in het poppenspel moesten vertolken.
 
Poppentheater Piepmuis was altijd een ‘eenpitstheater’. Gerda Tekstra schreef haar eigen verhalen en liedjes, maakte haar eigen poppen en ontwierp ook haar eigen decors.
 
Afgelopen zomer bracht Gerda met het theater 'Piepmuis' voor de laatste keer haar poppen tot leven tijdens haar afscheidsvoorstelling in het Valkenburgse Openluchttheater, waarin ze de afgelopen decennia meer dan zeventig keer heeft opgetreden.
 
De opening van de tentoonstelling in Museum Land van Valkenburg wordt verricht door drs. Jos Frusch, directeur van het Openluchttheater Valkenburg, op zondag 4 december om 15.00 uur.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu