Overdracht kunstwerken - Land van valkenburg heden

In het nieuws
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Overdracht kunstwerken Charles Eyck aan Valkenburg

Het Museum Catharijneconvent te Utrecht heeft aan ons museum drie indrukwekkende kunstwerken van Charles Eyck overgedragen. De rijksoverheid wil dat musea onderling kunstwerken uitwisselen met als doel dat elk museum het eigen karakter meer naar voren brengt. Dat ons museum gericht is op Charles Eyck, is nationaal bekend. Ook maakt de status van Erkend (Geregistreerd) Museum dergelijke onderlinge overdrachten mogelijk.

St.-Petrus

De overdracht betreft een Corpus Christi, een model in beton (!) voor een missiekruis, dat Charles Eyck ooit maakte voor de H. Hartkerk te Utrecht. Charles Eyck schonk het zelf in de jaren ‘30 aan het museum aldaar Hij woonde tussen 1935 en 1937 in Utrecht.

Corpus Cristi


Verder bestaat de overdracht uit twee enorme schilderingen (ca. 5,5 meter x ca. 2,5 meter) van respectievelijk St.- Petrus en St.- Paulus,  ook uit de jaren ’30. Waarschijnlijk zijn het de ontwerpen voor de gewelfschilderingen in de kloosterkapel te Wittem. Nadere studie is nog nodig.

Ook van een klooster in Hilversum ontving het museum een kunstwerk van Charles Eyck.  Het betreft een tekening waarop Saint-Benoit Labre uitgebeeld staat.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu