Klooster schenkt werken - Land van valkenburg heden

In het nieuws
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Klooster schenkt werken van Charles Eyck aan Museum.

Museum Land van Valkenburg is in het bezit gekomen van twee grote doeken van Charles Eyck:  een Kerstscène en een Calvariescène. Beide doeken hebben een afmeting van 195 x 153 cm. Ze zijn door Charles Eyck geschilderd in 1963. De nieuwe aanwinsten staan vanaf 22 november tijdens de Kerstperiode op de bovenverdieping in het Museum opgesteld.
De prachtige werken zijn geschonken door de zusters Augustinessen van Heemstede. Deze Congregatie werd opgericht in 1888. De activiteiten van de Nederlandse zusters waren gericht op het verlenen van verpleegkundige zorg, in Nederland en in Indonesië. Maar hun klooster Mariënheuvel wordt, zoals zovele, binnenkort gesloten. De zusters zochten een goede bestemming voor hun schilderijen. Museum Catharijneconvent bemiddelde bij de overdracht van deze werken. Het klooster ging graag akkoord met schenking aan het Museum in Valkenburg. Het museum bezit al een collectie werken van Charles Eyck en heeft een expositiezaal die naar Charles Eyck genoemd is. Deze doeken vormen dan ook een waardevolle aanvulling op de bestaande collectie.
 
Zuster Tarcies Wijngaard van de Augustinessen in Heemstede regelde de daadwerkelijke overdracht. “Ik heb de schilderijen vanaf 1963 in het klooster gezien. Toen ze hier arriveerden, vroeg ik me wel af, ‘Moet dat nou mooi zijn’?  Maar in de loop der jaren ben ik de voorstellingen van Charles Eyck erg gaan waarderen. Toen ik wist dat ze weg zouden gaan, vond ik het jammer. Het klooster wordt hoe langer hoe leger. Maar ik ben blij dat de schilderijen een goede bestemming hebben gevonden in het museum. Daar kunnen bezoekers er naar blijven kijken. Dat zullen onze zusters zeker ook eens doen.”
 
 
                                            
 
    
Klik hier om verder te lezen.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu