Bezoekersaantal 2017 - Land van valkenburg heden

In het nieuws
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

              PERSBERICHT

Bezoekersaantal Museum Land van Valkenburg met 20% gestegen
Het aantal bezoekers van Museum Land van Valkenburg is in 2016 met ca. 20% gestegen van bijna 10.000 in 2015 tot bijna 12.000 vorig jaar. Dat is ruimschoots boven de landelijke trend die een stijging van ruim 10% laat zien. Welgeteld bezochten 11.779 personen het museum, waarvan ruim de helft afkomstig is van buiten de regio Zuid-Limburg. De overzichtstentoonstelling van Sjef Hutschemakers in de maanden augustus-november trok de meeste aandacht met bijna 4.000 bezoekers. De 85-jarige kunstenaar was vaak in het museum te vinden en leidde met veel plezier zelf bezoekers rond. Ruim de helft van de bezoekers is in het bezit van een museumkaart, of heeft als begunstiger/vriend van het museum vrije toegang.  Het museum zet actief in op betere communicatie met doelgroepen en media-exposure. Alle activiteiten krijgen nu ruimer aandacht in de media (dagbladen, weekbladen, radio/tv), ook een belangrijke factor bij het gestegen bezoekersaantal.
De museumruimte is vorig jaar uitgebreid met de Jacques Vonkzaal, waardoor nu minimaal tien exposities per jaar plaatsvinden met een gevarieerd aanbod. Het museum beschouwt werk van Zuid-Limburgse kunstenaars als haar voornaamste aandachtsgebied. In de benedenzalen wordt werk getoond van Zuid-Limburgse kunstenaars uit de vorige eeuw. De bovenzalen vormen een podium voor doorgaans jongere eigentijdse Limburgse kunstenaars.  Ook is er sinds kort een ruimte waar archeologen op interactieve wijze hun werkzaamheden tonen aan het publiek. De Geologievereniging beschikt eveneens over expositieruimtes.
De herstructurering van de museumorganisatie is in 2016 afgerond. Het museum wordt nu vrijwel geheel door vrijwilligers gerund. De gemeente Valkenburg aan de Geul besloot vorig jaar het museum weer voor vijf jaar te subsidiëren. De geplande herinrichting van het museum is inmiddels in gang gezet. Binnenkort wordt de eerste zaal geopend die het historisch toerisme van Valkenburg tot onderwerp heeft.
“Onze ambities liggen hoog,” aldus voorzitter Jo Wachelder. “Niet alleen wat verdere stijging van het aantal bezoekers betreft. Behalve de herinrichting van het museum werken we ook aan nieuwe projecten waarmee we doelgroepen als toeristen nog beter bereiken, zoals een aantal educatieve wandelingen door Valkenburg. We voeren gesprekken over gestructureerde samenwerking met andere instellingen in Valkenburg waardoor onze activiteiten op elkaar aansluiten en we gezamenlijk meer bezoekers kunnen trekken.”
----------------------------------------------------------------------------------------
Neem voor meer informatie contact op met
voorzitter Jo Wachelder, tel. 043 – 321 6357.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu