Valkenburgs prehistorie - Land van valkenburg jaarprogramma

Exposities 2018
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

 
Verhalen en vondsten uit Valkenburgs prehistorie
met bezichtiging Rijksmonument Vuursteenmijntjes aan de Plenkertstraat.
 
Donderdag 14 en 28 juli, 11 en 25 augustus en 20 en 27 oktober 2016
Start 14.00 u. in Museum Land van Valkenburg               
 
Organisatie: Stichting In onsen Lande van Valckenborgh             
in samenwerking met Museum Land van Valkenburg.
Valkenburg heeft een mooie omgeving en rijke geschiedenis; het is een bijzonder stadje met kasteelruïne, wallen, stadspoorten, huizen en gebouwen van honderden jaren oud of heel nieuw. Mergelgroeven leveren (nog !) het materiaal dat Valkenburg tot mergelstad maakt: gebouwd op mergel, van mergel.
Te weinig bekend is Valkenburgs PREHISTORIE:  lang vóór de Middeleeuwen, lang vóór de Romeinse tijd, was dit al een belangrijke plek in de regio. Niet vanwege de mergel, maar vanwege de vuursteen, die hier in de mergel gevonden wordt. Gelukkig is daarvan ook iets bewaard. Veel artefacten, door mensen gemaakte voorwerpen van Valkenburgvuursteen. Neanderthalers en latere mensen lieten hier werktuigen achter; zo weten we dat Valkenburg al meer dan honderdduizend jaar door mensen bezocht wordt.  
Van de overblijfselen uit de Valkenburgs prehistorie zijn  de vuursteenmijntjes het meest opvallend. Meer dan vijfduizend jaar geleden al hakten onze verre voorouders schachten en gangen in de mergel op zoek naar vuursteen. Het Rijksmonument Vuursteenmijntjes aan de Plenkertstraat is uniek in Europa: vanaf de openbare weg kun je zo kijken in de gangen en schachten die er 5300 jaar geleden gemaakt zijn.
Over de prehistorie van Valkenburg en in het bijzonder over de vuursteenwinning worden in de zomer- en herfstvakantie powerpoint-presentaties gegeven in Museum Land van Valkenburg, gevolgd door een wandeling naar de mijntjes met nog meer verhalen en uitleg ter plekke, door deskundige gidsen van de stichting In onsen Lande van Valckenborgh.

Voor de presentaties in zomer of herfst bij voorkeur aanmelden:
Bij Museum Land van Valkenburg:
info@museumlandvanvalkenburg.nl (tel. 043 601 63 94)
of bij de stichting IoLvV:
info@iolvv.nl  (tel. 043 6016494)
 
Kaarten voor de presentatie in zomer- en herfstvakantie  zijn vanaf eind juni verkrijgbaar in het museum à € 6,- (kinderen -12 gratis, museumkaart, begunstigerskaart en vriendenpas geldig)
Stichting In onsen Lande van Valckenborgh: zie www.iolvv.nl.
Op aanvraag verzorgt de stichting IoLvV voor groepen aparte rondleidingen: mail info@iolvv.nl


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu