10 juni t/m 12 aug 2018 Coehoorn, Maasen, Meijs. - Land van valkenburg jaarprogramma

EXPOSITIE 'NABIJ'
Met Mattanja Coehoorn, Clemens Maassen en Jeroen Meijs
10 juni tot en met 12 augustus 2018

In een voormalige kleuterschool aan de Sint Josephstraat in Maastricht werken Mattanja Coehoorn, Clemens Maassen en Jeroen Meijs ieder in hun eigen atelier.   In de loop van jaren ontstond zowel een vriendschappelijke als een vakinhoudelijke relatie met vrije en ontspannen discussies over elkaars werk en af en toe deelname aan dezelfde projecten. Het resultaat van dit werken 'in elkaars nabijheid' is te zien van 10 juni tot en met 12 augustus 2018 in museum Land van Valkenburg.

Mattanja Coehoorn (1965) studeerde Biologie aan de Universiteit Wageningen.
Na een loopbaan als tekstschrijver verhuisde zij in 1998 naar Maastricht.
Daar studeerde zij Autonoom Textiel aan de Academie voor Beeldende Kunsten.
Naast autonoom- maakt zij ook veel toegepast werk, met name her-design van meubels. Haar werk is regelmatig te zien zoals o.a. in museum De Fundatie in Zwolle in 2017. Mattanja maakt vooral objecten van natuurlijke materialen, die zij zorgvuldig doorwerkt met textiele technieken. Daarbij spelen geleidelijke overgangen een belangrijke rol. De werken zijn flexibel, zacht en kwetsbaar, en tegelijk groot, monumentaal en krachtig. Ze lijken verbonden met aarde en universum, met verleden en toekomst, met voorouders en nageslacht, vanuit de gedachte: alles is er al, en wordt steeds opnieuw gerangschikt, einde-loos, tijdloos.

Clemens Maassen (1944) studeerde architectuur aan de TU Delft. Hij
kreeg schilderlessen van o.a. Jan Martens en maakt naast tekeningen en schilderijen ook installaties. Clemens is lid van de Limburgse Kunstkring, actief binnen de stichting International Land-Art Maastricht en exposeert regelmatig in binnen en buitenland. Hij maakt tekeningen en schilderijen over de balans tussen orde en chaos. Bij voorkeur middels complexe structuren, gevat in even-wichtige composities. Een uitzondering daarop vormt de reeks 'Twaalf steden van Calvino'. Zoals andere architect-schilders voelde ook Clemens zich uitgedaagd een aantal steden uit het boek 'De onzichtbare steden' van Italo Calvino met verf en penseel te verbeelden. In 2006 verscheen het boek “Clemens Maassen, tekeningen en schilderijen” ter gelegenheid van zijn afscheid van de TU Eindhoven.

Jeroen Meijs (1963) studeerde vrije plastische en ruimtelijke vormgeving aan de kunstacademie Maastricht. Sinds 1987 werkt hij fulltime  aan een indrukwekkend oeuvre. Hij exposeert regelmatig in binnen en buitenland. Permanent is een groot aantal werken van hem te zien in beeldengalerij Het Depot in Wageningen.
Jeroen maakt imposante figuratieve sculpturen. Hij is geïnteresseerd in de onbevangen en zintuiglijke manier waarop kinderen naar de wereld kijken en zich verwonderen. Zij zien meer dan volwassenen, die belemmerd worden door opgedane kennis, wetenschap en gewoonte. Embryo’s spelen een grote rol in zijn werk. Zij zijn de kiem van nieuw leven, waarin tegelijk ook al dood en vergankelijkheid zijn verborgen.